Warzywa i owoce powinny być główną składową diety każdego człowieka. Dostarczają mnóstwa witamin i mikroelementów do naszego organizmu, a przy tym są bardzo smaczne. Można je podawać na wiele różnych sposobów – gotowane, pieczone, smażone, czy duszone. Żeby jednak warzywa i owoce w sklepie wyglądały apetycznie i były chętnie wybierane przez klientów to muszą być odpowiednio zapakowane.
Dobre opakowania od producenta
W końcu niektóre z nich przybywają do Polski z Ameryki Południowej, Afryki, czy Azji. Nawet jeśli są zrywane jako niedojrzałe (a więc zazwyczaj twarde) i będą dojrzewały w specjalnych pomieszczeniach to i tak po drodze mogą się zgnieść, czy popsuć. Również ważne jest przechowywanie przetworzonego jedzenia np. kiszonego, marynowanego, czy mrożonego. Co polecany producent opakowań z Krakowa rekomenduje w takim wypadku? Warzywa i owoce można przewozić w kartonowych pudłach. Zazwyczaj mają one kształt prostokąta, po bokach mają wycięte otworki ułatwiające ich przenoszenie. W takich pudłach można przewozić większe warzywa i owoce, takie jak banany, mandarynki, czy jabłka. Służą one też do ekspozycji towaru w sklepie detalicznym. Czasem kartonowe pudło zastępowane jest skrzynką z plastiku. Tworzywo sztuczne można łatwo wyczyścić, nie zamoknie jak karton, można je wykorzystywać wielokrotnie.
Skrzynki są szczególnie dobre do przenoszenia ciężkiego ładunku np. ziemniaków, czy pomarańczy. Co jednak z drobnymi owocami np. truskawkami i borówkami? One pakowane są w małe pudełka z tektury lub z plastiku, a następnie tak wsadzane do większego pojemnika. Nie przewozi się ich luzem, bo by się zmarnowały. Warzywa i owoce można pakować też w opakowania szklane lub metalowe. W szkle znajdziemy marynowane pieczarki, ogórki kiszone, czy szparagi w zalewie. Duży słoik pomieści sporą ilość danego produktu i dobrze go zabezpieczy na czas transportu. Do metalowych puszek wkłada się za to groszek konserwowy, mieszanki warzywne, czy też fasolkę czerwoną i białą. Warto wspomnieć też o bardzoej miękkich i elastycznych opakowaniach spożywczych. na przykład mix sałat zielonych kupuje się w opakowaniu z folii, z kolei mrożonki pakowane są w miękkie opakowania z tworzywa sztucznego.
Takie opakowanie musi być odporne na działanie niskch temperatur, jak i dużej wilgotności. Jak widać zarówno owoce, jak i warzywa można pakować w różnorodne opakowania. Mają one różne kształty, kolory i właściwości. Najważniejsze jest to, by były dobrze dobrane do oferowanego towaru. W przeciwnym razie owoce i warzywa ulegną zepsuciu i nie będą nadawały się do sprzedaży.